GTM

zondag 20 oktober 2013

Gegratineerde spruitjes-ovenschotel


Van onze oosterburen, die gek zijn op een stevige "Auflauf"

voor 2 porties:
350 gr spruiten
300 gr vastkokende aardappelen
1 ui
300 gr verse worst
2 tomaten
1 bouillonblokje
200 gr geraspte kaas
4 el suiker
zout en peper, naar smaak
nootmuskaat, naar smaak
2 el boter

Maak de spruitjes schoon, verwijder slechte en verkleurde blaadjes en snijd een kruis in de onderkant. Schil de aardappelen en snijd ze ongeveer zo groot als de spruitjes. Haal het vel van de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de ui in 8 parten.

Verwarm de oven op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Breng een pan met water en zout aan de kook en kook hierin gedurende 12 minuten de spruitjes, aardappelen en de ui. Haal de groente uit het water en bewaar het water.
Haal in de tussentijd het vel van de worst. Vermeng dit met de tomaatblokjes. Breng het groentewater weer aan de kook.
Maak met 2 kleine lepels gehaktstukjes en laat deze ca. 5 minuten in het water koken. Haal het vlees uit het water en bewaar ca. 100 ml van het kookvocht.
Neem een voor de oven geschikte pan en verhit hierin wat boter. Strooi de suiker in de pan en laat dit onder
voortdurend roeren karameliseren. Voeg het groentemengsel toe en bak dit kort even mee. Voeg de 100 ml kookvocht toe, samen met het bouillonblokje en het vlees.
Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Strooi de geraspte kaas over het gerecht en bak dit gedurende 25 minuten in het midden van de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen