GTM

donderdag 31 oktober 2013

Sambal Oelek, Badjak en Brandal


Voor de ene de hemel op aarde, voor de ander het hellevuur. Sambal in een potje kent iedereen, maar is makkelijk zelf te maken. Als je de oelek gemaakt hebt, zijn de andere smaken een variant daar op.

Wil je de sambal iets minder scherp, haal dan altijd eerst de zaadjes eruit. De makkelijkste manier zie je hieronder.



Sambal Oelek voor 20 porties:
15 rode chilipepers
2 tl zout

Leg de pepers een minuutje of 5 in heet water. Snijd de sambal in stukjes. Wrijf samen met het zout fijn in een vijzel of, als die niet aanwezig is, een keukenmachine of staafmixer.


Sambal Badjak voor 20 porties:
200 gr rode chilipepers
6 sjalotjes
4 tenen knoflook
3 el arachideolie
5 el ketjap manis
1 schijf gula djawa
3 el citroensap

Snijd de chili´s, sjalotjes en knoflook klein. Verhit de olie in een pan en fruit daarin de knoflook en ui. Doe de trassi erbij en de pepers en bak dit ongeveer 5 minuten. Doe de gula djawa erbij samen met de citroensap en de ketjap en laat dit zachtjes inkoken tot de gewenste dikte.


voor 20 porties:
12 rode chilipepers
8 kemiries
1 tl trassi
3 el asemwater
1 tl zout
100 ml plantaardige olie
2 blaadjes djeroek peroet
2 tenen knoflook
1 ui

Pof de kemirienoten. Maal ze fijn samen met de pepers. Snijd de ui en knoflook fijn.
Fruit in de olie de ui en knoflook en doe daarna de pepers, noten en trassi erbij. Voeg na een minuut of 5 het asemwater toe en de djeroen peroek en bak alles door totdat uiteindelijk de olie boven blijft drijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen