GTM

woensdag 20 november 2013

Kruidenmengsels



Ik wil natuurlijk niet tot één of andere heks "gekroond" worden, maar het gebruik van kruiden in een keuken vind ik heel belangrijk. Overigens, "heks" voor zover dat mogelijk is, is er een mannelijke naam voor? Eigenlijk valt alleen de naam van druïde in, wat me dan meteen doet denken aan Panoramix :-)

Om weer terug te keren naar mijn blog: ik heb een aantal van mijn kruidenmengsels hieronder opgesomd. Natuurlijk zijn er veel meer dan ik hier ga noemen en wellicht voeg ik in de toekomst nog kruidenmengsels toe.
Het ene mengsel is rechtstreeks uit de traditie en historie overgenomen, het andere bewerkt naar eigen smaak en inzicht.
Iedereen staat het toe "dichterlijke vrijheid" toe te passen, wat zoveel betekent als: er is geen fout kruidenmengsel!
Het gebruik is heel makkelijk. Meng de kruiden of... doe zoals er vermeld is :-)

Bouquet garni

Bouquet garni (of kruidenbuiltje) heeft als basis peterselie, tijm en laurierblad en wordt vooral gebruikt voor gerechten die lang moeten staan. Je kunt er vele andere kruiden aan toevoegen, zoals salie, rozemarijn, oregano, etc., maar ik heb in de keuken geleerd: less is more!
Bind de kruiden samen of stop ze in een zakje, zodat je ze na het koken eenvoudig kunt verwijderen.

Cajunkruiden

Heerlijke kruiden uit de Cajunkeuken, de destijds Franstalige bevolking in Amerika.
voor 10 porties:
2 el paprikapoeder
1 ½ el zout
2 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl cayennepeper
1 ½ tl witte peper
1 ½ tl zwarte peper
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl komijnpoeder

Gehaktkruiden

Een heerlijke "oma's gehaktbal" kan niet zonder een heerlijk kruidenmengsel. Overigens kon mijn oma totaal niet koken!

voor 16 porties:
8 tl zout
6 tl nootmuskaat
4 tl witte peper
2 tl foelie
2 tl gember
2 tl uienpoeder
1 tl koriander
1 tl knoflookpoeder

Gyroskruiden

Lekkere Griekse gyros met je eigen kruidenmengsel.

voor 10 porties:
4 tl zout
1 tl tijm
2 tl basilicum
2 tl oregano
2 tl peper
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
2 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder

Kipkruiden

Wil je je kip niet nat marineren maar alleen met droge kruiden insmeren? Hier heb je ze.

voor 12 porties:
5 tl zout
3 tl paprikapoeder
2 tl uienpoeder
2 tl bonenkruid
1 tl koriander
2 tl knoflook
1 tl zwarte peper
1 tl tijm
1 tl basilicum
1 tl nootmuskaat

Mirepoix

Snijd de groente in grove stukken en voeg er de kruiden aan  toe.
Een mirepoix is een basisgroente- en kruidenmengsel dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Uiteraard kan de samenstelling variëren door toevoeging van bijvoorbeeld knoflook, peper of champignons. Deze hoeveelheid is voor in totaal 400 gr mirepoix.

voor 10 porties:
100 gr ui
100 gr prei
100 gr winterwortel
100 gr knolselderij
1 tl tijm
2 laurierblaadjes

Provençaalse kruiden

Wie kent ze niet en menigeen koopt het geregeld.

voor 20 porties:
4 el marjolein
4 el tijm
4 el bonenkruid
2 el rozemarijn
2 el basilicum
1 el lavendel
1 el salie

Shoarmakruiden

Volgende keer niet meer naar de shoarmaboer maar lekker zelf maken.

voor 10 porties:
4 tl zwarte peper
4 tl komijnpoeder
4 tl korianderpoeder
4 tl piment
4 tl paprikapoeder
4 tl gemberpoeder
4 tl knoflookpoeder
4 tl selderij
4 tl peterselie
4 tl zout
2 tl cayennepeper
2 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kurkuma

Vijfkruidenpoeder

Het Aziatische kruidengoud. Heerlijk in vele gerechten.
Rooster de peperkorrels en de steranijs twee minuten in een droge hete koekenpan.
Maal dit en het venkelzaad tot een fijn poeder.
Meng de vijf kruiden bij elkaar en maal het geheel nogmaals totdat een mooi egaal poeder is ontstaan.

voor 10 porties:
2 tl zwarte peperkorrels
8 steranijs
1 tl kruidnagelpoeder
3 tl kaneel
3 tl venkelzaad

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen