voor 2 personen:
400 gr buikspek aan één stuk
2-4 el olie
grof zout
diverse kruiden naar smaak
Verwarm de oven voor op 230°C.
Snijd, om de 1 cm, met een scherp mes het vel in. Dep het hele stuk vlees goed droog en als je denkt dat het droog is, doe het dan nog een keer. Water is de grootste spelbreker in dit verhaal dus die moeten we helemaal elimineren.
Leg het stuk vlees met het zwoerd naar boven in een ovenschaal smeer het in met olie en doe er flink wat zout overheen.
Bestrooi het nu met je favoriete kruiden. Ik heb in dit geval djinten, chilivlokken en knoflook gebruikt (neem geen verse knoflook, want dat verbrandt). Je kunt ook denken aan gemalen kruidnagel, gember, steranijspoeder, kaneel, etc.
Zet de schaal in de oven voor in ieder geval een half uur en controleer het vlees. De zwoerd moet krokant zijn (er moeten zich belletjes vormen). Als je te snel het vlees uit de oven haalt en het is nog niet krokant genoeg, dan kun je net zo goed een ouwe pantoffel zoeken en daarop gaan kauwen.
Is het wel krokant, eet smakelijk! Zo niet, doe het dan steeds 5 minuten in de oven tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.
N.B.: Bij de Indonesische variant wordt het vlees eerst een aantal uren in de kruiden gemarineerd.