Hutspot, uit Leiden natuurlijk

Wie kent het niet, de inmiddels eeuwenoude stamppot, gemaakt tijdens de bevrijding van de stad Leiden (03.10.1574). Het zou vreemd zijn als ik niet iets van het oude recept gewijzigd zou hebben. Want in tegenstelling tot het oorspronkelijke recept zitten er hier uitgebakken gerookte spekblokjes in.

Deze hutspot is op 14 september 2022 gemaakt in een hoeveelheid van 8 kg totaal voor de collega’s van Pixum in Keulen. Ze smulden er op los!

voor 4 personen:
1,5 kg aardappelen
0,75 kg wortelen (het liefst dikke winterpenen)
0,6 kg uien
0,3 dobbelsteentjes spek
zout en peper naar smaak
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 rookworst

Schil de aardappelen en de wortelen. Pel de ui. Snijd de aardappelen en de wortelen in gelijke stukken van ongeveer 2x1cm. Snijd de ui in gelijke stukken. Doe alle groente in een pan, samen met de laurier en kruidnagels en doe er zoveel water bij totdat alles onder staat. Breng het aan de kook en laat het ca. 20 minuten koken.

Bak in de tussentijd de spekblokjes op een laag vuur en bak ze helemaal uit. Schep dan de spekkies uit de pan en maak van het braadvet een mooie jus.

Verwarm de worst in warm (maar niet kokend) water.

Als de aardappelen en de groente gaar zijn, giet ze dan af stamp het, maar niet tot moes. Doe geregeld wat jus erbij om een mooie grove stamppot te krijgen. Doe de spekkies erbij, stamp nog even door totdat je de voor jou juiste structuur hebt van aardappelen en groente. Schep de hutspot op borden en leg er de (eventueel in schijfjes) gesneden rookworst op.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »