Suddervlees in rode wijnsaus

Heerlijke malse sucadelappen, in een romige rode wijnsaus

voor 2 personen:
500 gr sucadelappen
2 laurierblaadjes
5 kruidnagels
verse nootmuskaat
zout en peper
1 ui
2 tenen knoflook
boter/olie om te bakken

In de opsomming van ingrediënten staat niets over de rode wijnsaus. Dat klopt. Ik gebruik hiervoor de rode wijnsaus (klik) van mijn tonijnsteak.

Laat het vlees op temperatuur komen. Dit geldt overigens voor alle vleesbereidingen. Kamertemperatuur halen zal pas na enkele uren lukken, maar het gaat erom om de gewenste en de actuele temperatuur zo dicht mogelijk bij elkaar te houden in een aanvaardbare tijdsspanne…. zo…!
Een uurtje eerder uit de koelkast moet lukken.
Maak in dat uurtje dan de rode wijnsaus.

Strooi zout en peper op het vlees. Snijd de ui klein (niet te klein) en pers de knoflook uit.
Verhit in een pan op hoog vuur wat olie en boter, of een kant- en klaar bakproduct. Alleen roomboter zou ik afraden, dat verbrandt te snel. Bak aan alle kanten het vlees goed bruin. Ga niet met het vlees op de boter/olie surfen (steeds heen- en weer bewegen) en haal je pan niet steeds van het vuur. Het vlees en de kok zijn beide het beste er aan toe als het vlees in de pan gaat en rustig blijft liggen. Draai het na een minuut of 2/3 om en bak de andere kant. Herhaal dit totdat je met de kleur tevreden bent.

Doe de uien in de hete pan en bak dit snel even mee. Doe de laurier en de kruidnagels in de pan en schaaf flink aan de nootmuskaat. Doe dan de knoflook erbij, roer dit een keer om en blus dan af met een klein beetje heet water om de omgeving aan de temperatuursverandering te laten wennen. Doe dan de rode wijnsaus erbij en laat dit aan de kook komen.
Doe nu steeds wat water in de pan totdat het vlees bijna onder staat. Zet het vuur laag, op de sudderstand, en leg het deksel schuin op de pan. Laat dit een paar uur sudderen tot het vlees gaar is. Om hier een tijd aan te geven is moeilijk. Hoe vetter het vlees hoe sneller gaar. Je kunt in ieder geval rekening houden met 2,5-3 uur.
Als het vlees gaar en klaar is, laat het dan afgedekt tot rust komen, mar het liefste in een oven van 50°C. Zeef de jus, laat verder inkoken, óf bindt het met je favoriete bindmiddel (bloem, maïzena, kant- en klaar, etc.)

Verdeel het vlees en laat het zwemmen in die heerlijke dikke jus die je hebt gemaakt.
Serveer er winterse groente bij zoals rode bieten of rode kool en gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »