Dikke snert!

Als de temperatuur in Nederland naar beneden gaat, worden we snertergek!
En ja gewoon “weer een recept”. Er zijn er inmiddels al heel veel, dus dan kan die van mij er nog wel bij.

De meeste ingrediënten
Water aan de kook brengen
Groente schillen
Vlees in de pan
De groente gesneden
Alles bij elkaar gemikt
Zo ziet het er na een dik uur uit
Spek niet te vergeten!
Ook in dobbelsteentjes
En dan na lang wachten de lepeltest!

Wat heb je nodig voor ca. 5 liter dikke snert:
500 gr spliterwten
2 preien
500 gr knolselderij
300 gr winterpeen
300 gr aardappelen
2 uien
2 stengels bleekselderij
3 blaadjes laurier
500 gr varkensnek met bot (1 stuk)
300 gr gerookt spek
2-2,5 liter water
5-6 bouillonblokjes
zout en peper naar smaak

Best veel ingrediënten, maar dan krijg je er ook wat voor. Vooraf: ik pretendeer helemaal niet hét snertrecept te presenteren. Volgende keer doe ik misschien wel rookworst in, of varkenspootjes, of jeneverbessen, of ik maak de bouillon zelf. En zo zijn er nog wel 1.000 varianten te bedenken. Wil je hem anders, dan maak je hem anders.

Bereiding:
Breng het water (eerste 2 liter, kan altijd nog wat bij als het te dik is) aan de kook, samen met de bouillonblokjes, spliterwten en de laurierblaadjes en doe vervolgens de varkensnek erbij. Laat dit een dik uur niet al te hard koken en roer geregeld door.
In de tussentijd kun je de groente schillen en in dobbelsteentjes snijden van 1x1cm. Eigenlijk wordt alles zo’n beetje in 1x1cm gesneden. Wil je het rustieker, maak de dobbelsteentjes groter, wil je minder detail en een iets gladdere soep, snijd ze kleiner.
Haal na ca. 1,5 uur de varkensnek uit de pan en doe alle groente erin. Snijd de varkensnek van het bot en snijd dit in kleine blokjes. Doe ook dit in de pan. Ik ben hier overgegaan van mijn doodgewone soeppan naar mijn “Dutch oven with lid”. Jahaaa zo heet dat ding. De gietijzeren pan kun je heerlijk op een laag vuur laten staan (nu met vlamverdeler) zonder dat je bruine erwtenkoek van de bodem kunt schrapen. Ja, ook dat is mij wel eens gebeurd. Ben je 2 uur bezig kan alles in de kliko. Advies en devies: een pan met dikke bodem!
Eigenlijk zijn we er al bijna. Na een uurtje of 2 pruttelen het gerookte spek, ook weer in de bekende maat, snijden en in de pan mikken.
Nu is het wachten tot je een lekkere dikke soep hebt, waar de lepel rechtop blijft staan: SNERT!

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »