Flammkuchen van de (pizza)steen

Geen echte pizza-oven en toch zin in een flammkuchen of pizza zoals uit een oven? Dat kan als je daarvoor een pizzasteen neemt

De bodem kun je maken aan de hand van mijn recept voor pizza en flammkuchen

voor 2 flammkuchen:
150 ml crème fraîche
150 gr gerookt spek
1 ui
chilidraden

Verdeel het deeg in 2 bolletjes en laat deze een uurtje tot rust komen onder een vochtige doek.

Zet de oven op de hoogste stand en leg de pizzasteen op het onderste rooster en laat dit een uur voorverwarmen.

Snijd de ui in grove stukken en snijd het spek fijn.
Maak van de bolletjes een mooie platte flinterdunne koek. Besmeer het met de crème fraîche en beleg het met de ui en spek.
Bak de flammkuchen in ca 5-7 minuten in de oven. Bestrooi met de chilidraden voor een kleine pittige touch.

Pizzasteen

Je kunt pizzastenen kopen voor een paar tientjes. Je kunt ook naar een bouwmarkt en een terra cotta of chamotte steen kopen. Mocht je zelfs dat te duur zijn, probeer het dan met een gewone ordinaire beton/stoeptegel. Zorg er wel voor dat je een steendikte hebt van minimaal 3 cm en het liefste 4 cm of meer. De dikte van de steen zorgt ervoor dat de warmte in de steen wordt opgeslagen en dat de hitte niet direct vervliegt als je de ovendeur opendoet.
Als je een wat dikkere steen neemt, kun je ook wat meer pizza’s/flammkuchen bakken (4-5) met een dunne tegel mag je blij zijn als je één pizza of flammkuchen knapperig krijgt.

Bekijk ook eens

4 reacties

  1. Ik wilde een keer flammkuchen maken en heb dit recept gebruikt. De plaat van de steengrill gebruikt 😉 De oven had ik maar 20 minuten voorverwarmd. De eerste flammkuche was al heerlijk, maar toen de oven op temperatuur was…. De tweede was helemaal lekker! Geen chili in huis, was wel goed geweest voor de ' bite'. Ik heb het deeg flinterdun uitgerold. Heerlijk krokant. Dank voor het recept.

  2. Moet je de oven dan op de hoogste stand laten staan?

  3. Ja, de steen neemt en slaat de warmte op. Hoe hoger de temperatuur hoe beter. "Echte" pizza-ovens hebben een temperatuur van rond de 400-500 graden. Dezelfde temperatuur als van een houtkachel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »