Champignonsoep en een beetje meer

Champignonsoep kennen we allemaal wel, die ietwat lobbige cremesoep met champignons… duh
Maar wat als we er nou een paar andere ingrediënten in doen? Dan wordt het gewoon een hele andere maar hele lekker soep!

De ingrediënten, al staat de spek er niet op
Bakken van de eerste groep ingrediënten
Vanzelfsprekend de tweede groep ingrediënten
Nog even laten pruttelen en de soep is klaar

De ingrediënten voor een liter of 3 lekker champignonsoep+:
1e groep:
2 uien
250 gr gerookt buikspek
2 tenen knoflook
1 wortel
2e groep:
500 gr champignons
1 prei
en verder:
200 ml slagroom
2 bouillonblokjes
60 gr bloem
60 gr boter
1 tl tijm
1 liter kokend water
boter om te bakken
eventueel peper en zout naar smaak

Ik heb de ingrediënten in groepen onderverdeeld, dat vergemakkelijkt de behandeling.
Snijd als eerste de wortel en het spek in kleine dobbelsteentjes. Snijd de ui klein en de knoflook of persen of heel klein snijden.
Voor de 2e groep kun je alvast de champignons klein snijden (ik heb daarvoor een sublieme champignonsnijder van Westmark). Was de prei en snijd deze over de lengte door en snijd het vervolgens in halve ringen.
Smelt wat boter in een soeppan en bak daarin de spekjes en de wortel aan, totdat ze net beginnen te verkleuren (ze mogen best iets donker worden maar niet keihard), voeg dan de uien en de knoflook toe en bak dit een paar minuten mee tot de uien glazig zijn.
Voeg nu de champignons en de prei toe en bak dit 2-3 minuten mee. De champignons moeten net aan beginnen vocht af te geven en de prei mag geen snot worden.

Now comes the tricky part I. Je kunt de roux (een mix van boter en bloem) apart maken en toevoegen (boter smelten, bloem erbij en “bakken” tot de bloem gaar is) of je kunt het risico nemen om het achterelkaar in de pan te mikken (décomposé). Voeg dan eerst de boter in stukjes toe en laat dit smelten. Zeef dan de bloem boven de pan en begin dan meteen te roeren, zodat de bloem wordt opgenomen. Blijf roeren totdat de bloem gaar is (3-4 minuten).
Voeg dan een gedeelte van het hete water toe en blijf roeren. Je zult zien dat dit gaat binden met de roux. Voeg nu de tijm en de bouillonblokjes toe. Voeg zoveel water toe totdat dit eigenlijk te dik is voor soep. Want…

Now comes the tricky part II. De room. Haal het niet nu pas uit de koelkast, want dan heb je waarschijnlijk een probleem met schiften. Je kunt er dan nog voor kiezen om het op te warmen en toe te voegen. Laat het in ieder geval op kamertemperatuur komen en voeg het beetje bij beetje bij. Zo voorkom je dat het vet en de eiwit (dat is wat je ziet) zich niet meer met elkaar verbinden.

Proef de soep, voeg indien nodig wat zout en peper toe en laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen (laat het niet koken, anders wordt je prei alsnog snot en de bite is juist heerlijk.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »