Runderbouillon

Uiteraard, je kunt voor weinig bouillonblokjes kopen en binnen een kwartiertje heb je een pan vol runderbouillon. Maar wat is nou leuker en lekkerder  dan bijna een hele dag op een super laag vuurtje de lekkerste bouillon op je kookplaat te hebben. Doe mij het laatste maar! En deze bouillon gebruik ik niet alleen voor soep, maar ook voor allerlei andere sauzen.

voor 4 liter:
6 liter water
1 runderbot (zorg dat er wat vet en vlees aan zit)
400 gr wortelen
100 gr bloemkool
1 prei
400 gr knolselderij
1 grote ui
1 bos peterselie
4 blaadjes laurier
6 kruidnagels
1 el gedroogde tijm of 1 tak
peper uit de molen
naar believen 1 chili

Ik wil een donkere bouillon met veel smaak, dus de ui van te voren even wassen en gewoon met schil en al in grote stukken gesneden erbij. Snijd de andere groente stukken in grote stukken en hak de chili fijn.

Doe het rundvlees in een pan met koud water. Laat dit aan de kook komen en schep het schuim van het water. Voeg alle groente en kruiden toe, behalve van de peterselie maar een enkele tak. Peterselie is een zacht kruid en zal naarmate het kookproces vordert steeds meer van zijn smaak verliezen dus het meeste doen we er pas aan het einde bij. Mocht je tussentijds al bouillon nodig hebben, doe er dan een takje peterselie in en laat dit een kwartier meepruttelen.
Doe een deksel op de pan (anders verlies je veel te veel vocht) en laat dit een aantal uren pruttelen op een laag vuur.

Giet de inhoud van de pan door een zeef en daarna nog een keer door een doek. Mocht je veel te veel bouillon hebben, dan is het heel eenvoudig in te vriezen. Doe niet teveel, bakjes van een kwart- of een halve liter zijn ruim voldoende.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »