En ik maar denken dat je met (echte!) cola alleen iets moois kan brouwen als er rum bij te pas komt. Maar je kunt er ook heel goed mee koken en een heerlijke marinade maken!
voor 4 porties:
2 kg spareribs
1 liter Coca Cola, geen light of zero
50 ml ketjap manis
1 el sambal brandal
200 ml barbecuesaus
100 gr bruine basterdsuiker
50 ml olijfolie
1 tl Provençaalse kruiden
1 tl paprikapoeder
1 tl peper
1 tl rookzout, Old Hickory
5 tenen knoflook
1 ui
1 limoen
Maak de ribs schoon, haal eventueel het vlies weg en snijd het overtollige vet eraf.
Snipper de ui heel fijn (het liefste nog raspen). Pers de limoen uit.
Maak de barbecuesaus of, als je geen tijd hebt, neem een goeie kant-en-klare barbequesaus.
Verhit wat olie in een grote pan en fruit de uien heel licht. Doe alle ingrediënten in de pan en laat het langzaam en op een laag vuur koken.
Zet na 45 minuten het vuur uit en laat de ribs in de marinade afkoelen.
Haal ze uit de pan en verhit de marinade weer. Reduceer de vloeistof tot ongeveer 1/3 en zeef dit.
Grill de ribs op een grill/bbq/in de oven en bestrijk ze regelmatig met de gereduceerde saus.
Gaar hoeven ze waarschijnlijk niet meer te worden, maar het gaat alleen nog om de smaak en knapperigheid aan de buitenkant.
De marinade kun je later ook als saus opdienen.
Het resultaat: heerlijk kleverige ietwat pittige spareribs
Hallo Lex,
Heerlijk gruizig recept volgens Reginald 🙂