voor 2 personen:
1 varkenshaas
250 gr champignons
1 bosje platte peterselie
1 sinaasappel
2 tenen knoflook
2 tl tijm
4 el olijfolie
3 el boter
100 ml room
100 ml bouillon
40 gram boter
50 gram bloem
zout en peper naar smaak
Een marinade van knoflook, olie, sinaasappelrasp, tijm, zout en peper is vrij snel gemaakt en hierin mag de varkenshaas een uurtje badderen en op temperatuur komen. Bewaar hierna de marinade.
Op de foto is de haas is aan het eind teruggeklapt en vastgebonden, anders wordt het einde te dun en heb je kans dat het spulletje verbrandt.
Snijd dan de champignons én de sinaasappel in schijfjes en snipper de ui. Verwarm de oven voor op 150°C.
Verhit 2 el boter in een pan en bak hierin het vlees aan alle kanten goed bruin.
Leg het vlees samen met de sinaasappelschijfjes een half uur in de oven.
Maak in de tussentijd een saus door de champignons en ui in een pan te bakken. Voeg de marinade toe, de room en de bouillon en laat dit aan de kook komen. Maak een bruine roux van de resterende boter en de bloem en gebruik dit als bindmiddel.
Laat de varkenshaas 10 minuten, buiten de oven, onder alufolie tot rust komen.
Knip wat verse peterselie over de saus. Garneer met wat peterselie en een schijf sinaasappel.
En wat smaakt er lekker bij, ach alles wel, sperziebonen, doperwten en worteltjes, pommes duchesse, aardappelkroketjes… keus te over.
[…] al is daar het bakproces net even anders Het is een groter stuk vlees is en daarvoor heb ik een eigen recept […]