Frikadel Smoor met ketjapsaus

Weer eens wat anders dan altijd diezelfde “oma’s gehaktballen”. Heerlijk hoor, maar af en toe komen ze je neus uit en wil je wat anders. Voor mij is het dan heel vertrouwd om een kijkje te nemen in de Indonesische keuken.

voor 2 personen:
voor het vlees:
400 gr rundergehakt
1 ui
3 tenen knoflook
2 tl sambal brandal
1 ei
1 tl koriander
1 tl laos
1 tl trassi
2 el ketjap manis
2 tl donkere basterdsuiker
1 el citroensap
zout naar smaak
2 el pindaolie

voor de saus:
2 uien
2 tenen knoflook
2 tl sambal brandal
1 tl djahé
0,5 tl peper
0,5 tl nootmuskaat
1 dl ketjap manis
2 el water
zout
1 el pindaolie

Begin met de voorbereiding van het vlees, dan heeft dat nog even de tijd om te rusten. Pers de knoflook fijn en snipper het eitje. Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed dit goed door. Maak er middelgrote ballen van. Laat de smaken even doordringen en maak alvast de saus.

Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Doe deze samen met de sambal en de kruiden in een vijzel en maal het tot een stevig goedje. Het hoeft geen pulp te worden er mag best nog wat te herkennen zijn.
Verhit de olie in een pan op hoog vuur en fruit het mengsel kort aan tot het begint te geuren. Blus dan af met de ketjap en het water en maak op smaak met zout. Zet het vuur laag.

Bak in de tussentijd de gehaktballen in de hete pindaolie aan alle kanten bruin. Doe de ballen in de  saus en laat het gedurende een minuut of 20 pruttelen.

Mocht na verloop van tijd de saus te dun zijn, verdik het dan met wat maïzena.

Doe er een heerlijk bord vol zelfgemaakte nasi goreng bij en smullen maar!

P.S.: ik heb in totaal 4 theelepels sambal gebruikt en ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen gewoon veel en veel te heet is. Neem, in het kader van “don’t try this at home”, eerst de helft van de hoeveelheid sambal.

Selamat makan.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »