Tartiflette Extra

Tartiflette, wie kent het niet. Ik denk dat de wintersporters die geregeld in Frankrijk skiën wel eens van Tartiflette hebben gehoord of het wel eens hebben gegeten, opgeschept uit die mega grote pannen.
En het lekkerste? De korst van de kaas 🙂

Voor 4 personen:
1200 gr aardappelen (vastkokend)
500 gr Reblochon
250 gr blauwschimmelkaas
250 gr dobbelsteentjesspek
400 gr champignons
2 uien
3 dl crème fraîche
2 dl witte wijn
2 tenen knoflook
2 takjes tijm
boter om te bakken
peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Verwarm de oven voor 220°C.

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Borstel de champignons schoon en snijd deze in schijfjes. Vermeng de crème fraîche met de witte wijn.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve cm. en kook ze 5 minuten in water met wat zout.

Snijd de Reblochon in de lengte doormidden en de blauwschimmelkaas in blokjes.
Gebruik een pan die je later in de oven kunt zetten. Verhit hierin de boter en fruit daarin de ui, voeg het spek en de champignons en de takjes tijm toe en bak dit mee.
Voeg de aardappelen en de knoflook toe en bak die even mee en maak het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Giet de crème fraîche/wijn er over heen, verdeel de blokjes blauwschimmelkaas en leg de 2 stukken reblochon met de korst naar boven op de aardappelen.

Bak 25 minuten in het midden van de oven, verwijder de leeggelopen korsten en zet de schotel nog eens 5 minuten op de grillstand.

Serveer de kaaskorsten er apart bij (deze zijn HEERLIJK!)

Het originele recept kent geen champignons, geen blauwschimmelkaas en geen tijm. Arme Fransen? Ja eigenlijk wel, ze weten niet wat ze missen! De champignons is geen echte must maar ik vind ze nou eenmaal lekker. De blauwschimmelkaas geeft nog een extra pittigheid en tijm doet je nog meer in Franse sferen belanden.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »