Beide lekker, beide Italiaans
voor 4 porties caprese:
200 gr mozzarella
4 vleestomaten
2 el aceto balsamico
4 ansjovisfilets
2 el basilicum
2 el olijfolie
zwarte peper, uit de molen
Snijd de mozzarella en de tomaten in schijven en leg deze om en om op een schaal. Snijd de verse basilicum klein en verdeel dit over de schaal. Besprenkel met aceto balsamico en olijfolie. Snijd de ansjovis klein en verdeel dit ook over de schaal en maak het af met peper uit de molen. Heerlijk bij BBQ of als voorgerecht en serveer met ciabatta.
voor 1 ciabatta:
150 ml water
375 gr bloem
4 gr droge gist
2 el melk
1 el extra vergine olijfolie
1 tl zout
De biga
Los 1 gram gist op in 50ml water en voeg dan 125 gram bloem bij. Kneed dit een goed door en laat dit onder huishoudfolie minimaal 12 uur op een niet te koude plaats staan.
Het deeg
Kneed de andere ingrediënten samen met de “biga” tot een soepel deeg. Dek het deeg af met ingevet huishoudfolie en laat het op een warme plaats ca. 1 uur tot dubbele omvang rijzen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif dit met wat bloem. Leg het deeg op de bakplaat en zorg ervoor dat deze ongeveer 2 cm dik wordt en langwerpig. Bestrooi het deeg met bloem en laat het bedekt met een vochtige doek nog eens een half uurtje rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak het brood in een klein half uur. Klop op de onderkant van het brood, als dat hol klinkt, is het gaar.