voor 4 personen:
1 kg appels (braeburn, goudrenetten)
100 gr suiker
kaneel
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes en doe ze in een pan met water. Als je klaar bent met schillen, giet dan de appelstukjes af, maar laat het aanlengende water in de pan.
Voeg de suiker toe en breng het aan de kook. Zet het dan op een laag vuur en laat het een tijd pruttelen. Schep regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.
De suiker is voor mijn smaak voldoende. Ben je een echte zoetekauw, proef het dan na ca. 10 minuten en voeg eventueel nog wat suiker toe.
Na een klein half uurtje pruttelen heb je appelcompôte. Er zijn nu 2 mogelijkheden om appelmoes te maken: óf pureren óf door blijven pruttelen. Ik kies voor de eerste optie. Langer laten koken verarmt m.i. de smaak.
Maak op smaak met een klein beetje kaneel en geniet.