Echte Oudhollandsche kroketten!

Eigenlijk als geintje geboren toen we in Keulen met wat Nederlanders wat gedronken hebben en iemand blij was met zijn net gekochte frikandellen. Ik ben niet zo’n liefhebber daarvan maar wel van kroketten, dus zei ik: ipv kopen moet je ze maken. Zodoende…

 
Voor ca. 10 kroketten:
500 gr runderpoulet
1 l bouillon
60 gr bloem
60 gr boter
2 eieren
paneermeel
wat melk
verse nootmuskaat
wat Worcestersaus
peterselie en zout en peper naar smaak
 
Werk de poulet bij, verwijder overmatig vet en snijd het in stukjes van 1x1cm. Bestrooi iets met peper en zout en bak het flink aan.
Blus af met de bouillon en laat het een aantal uren trekken. Hoe lang ligt aan het vlees, Het kan al na 3 uur volledig gaar zijn, maar als je het echt uit elkaar wil laten vallen, dan ben je toch een uurtje of 6 verder.
Houd het niveau van de bouillon in de gaten, je moet eindigen met ongeveer een halve liter. Laat de bouillon en het vlees goed afkoelen.
 
Maak in een steelpan een roux van de boter en de bloem. Bak dit onder voortdurend roeren in ongeveer 3 minuten gaar. Voeg nu langzaam de bouillon toe tot je een mooie lobbige saus hebt.
Doe het vlees en de fijngehakte peterselie erbij en kook het nog een minuut of 5 door, totdat alles goed is vermengd en mooi glad is. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worcestersaus.
De laatste 2 finetunen de uiteindelijke smaak. Regelmatig iets toevoegen en proeven tot je tevreden bent is het devies.
 
Doe de ragout in een platte schaal en laat het in de koelkast opstijven. Ik laat het er een nachtje in staan. Kluts de eieren met een beetje melk en zet de eenheden in volgorde naast elkaar: ragout, paneer, ei.
 
Ik heb de ragout geportioneerd op 80/85 gr per stuk.
Vorm de ragout en doe deze eerst door de paneer, dan door de ei en dan weer door de paneer.
Kijk bij elke handeling of de paneer de ragout goed dekt (anders krijg je kroket Vesuvius of Edna :-)).
Als ze klaar zijn, laat dan de kroketten (of bitterballen, want de inhoud is hetzelfde) minimaal een uur tot 2 uur on de koelkast nog eens opstijven.
 
Verhit de frituur tot 175°C en bak ze tot ze mooi bruin van kleur zijn (4-5 minuten).

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »