Niks appeltaart van mijn grootje, gewoon een heerlijke appeltaart van mezelf! Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook één van de lekkerste appeltaarten gebakken.
voor 12 porties:
12 Braeburn appels
150 gr rozijnen
150 gr suiker
4 tl kaneel
8 cl Jamaica rum
450 gr bloem
250 gr basterdsuiker
250 gr boter
3 ei(eren)
1 tl zout
boter om in te vetten
De vulling
De appels ontdoen van de klokhuizen, schillen en in schijfjes
snijden. Dit vermengen met de rozijnen, suiker, kaneel en de
Jamaicaanse rum. Het lekkerste wordt de appeltaart als je dit
een aantal uren laat staan of nog beter de ene dag maken en
de volgende dag bakken.
Het deeg
Bakmeel, boter in kleine stukjes en op kamertemperatuur,
basterdsuiker, 2 eieren en het zout in een mixer tot een deeg
kneden (uiteraard mag het ook met de hand). Als het loslaat
van de beslagkom dan is het klaar.
De taart
Gebruik ongeveer 4/5 van het deeg. Rol dit uit tot en bekleed
hiermee een ingevet bakblik (ik gebruik een rechthoekige met
afmetingen 30 x 40 x 5), zowel de bodem als de rand. Doe de
appelvulling erbij en probeer dit glad te strijken.
Rol het resterende deeg uit en snijd dit in repen. De
deegrepen over de appelvulling doen (welke richting mag je
zelf bepalen) en besmeer het deeg met het laatste,
losgeklopte ei.
Het bakken
Plaats het bakblik in een op 180°C voorverwarmde oven
gedurende een uur. Laat de appeltaart afkoelen en zet deze 1
tot 2 dagen in de koelkast.