Spareribs op basis van een beproefde marinade

Spareribs zullen altijd een bepaalde plek in mijn keuken innemen. Ik ben gek op spareribs en heb inmiddels diverse recepten ontwikkeld. Het recept dat hieronder staat, is tot stand gekomen tijdens mijn werkzaamheden bij een motorhotel in Duitsland. Het heeft mee een paar jaar gekost om tot de verfijning te komen, maar dan heb je ook wat!

voor 4 porties:
2 kg spareribs
100 ml ketjap manis
1 ui(en)
1 el sambal brandal
200 ml tomatenketchup
50 ml honing
50 ml olijfolie
1 tl Provençaalse kruiden
1 tl paprikapoeder
1 tl peper
1 tl rookzout, Old Hickory
3 tenen knoflook

Snijd de spareribs in 2 gelijke delen. Leg deze in ruim water en laat dit enige tijd op het fornuis pruttelen. Het mag NIET gaar worden! Haal de pan van het vuur, haal de ribben uit het water en maak deze schoon.
De ui klein snijden en alle ingrediënten met elkaar vermengen.
Haal de spareribs door de marinade en leg deze in een grote dikke plastic zak of een afsluitbare emmer of iets anders waarin je de ribs kunt bewaren. Mocht er nog marinade over zijn, dan kan dit over de spareribs heen gegoten worden. Knoop de zak dicht of doe een deksel op de emmer en bewaar in de koelkast ongeveer 24 uur. Regelmatig de zak/emmer even omkeren zodat alle ribben gelijk gemarineerd worden.
Haal na de marinade-tijd de spareribs uit de zak/emmer, dep ze iets droog en grill ze op een houtvuur of op of onder een grill. Tijdens het grillen kun je de marinade gebruiken om de ribs te lakken.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »