Knoflookchampignons

Heerlijk als tapas en ook heerlijk voor de gasten als ze binnenkomen: “Wat ruikt het hier lekker!”

Voor 2 personen:
200 gr champignons (witte of bruine)
50 gr boter
50 ml (neutrale) olie
4 tenen knoflook
sap van een halve citroen
2 takjes basilicum
grof zeezout

Pers de knoflook uit en snijd de basilicum groffijn.
Verhit in een pan de boter en de olie. Ik kies dit keer voor een neutrale olie (koolzaad, geen olijfolie) omdat ik zoveel mogelijk de eigen smaak van de champignons en de andere ingrediënten wil behouden. Olijfolie wil nog wel eens overheersen.
Bak 1 uitgeperste teen knoflook in het boter/olie mengsel tot het bruin wordt en schep dan de knoflook eruit. Wacht hier niet te lang mee, anders wordt alles bitter en kun je net zo goed opnieuw proberen. De reden om het zo te doen is, dat het bakproduct “geparfumeerd” wordt.
Bak nu de champignons aan alle kanten op een hoog vuur en zet het vuur daarna lager. Doe de deksel op de pan en laat de champignons in ca. 5-10 minuten gaar worden. Doe je het omgekeerd (eerst vuur laag en daarna hoog) dan werken de champignons als een spons en zuigen ze eerst alle vet en olie op en gooien daarna het water er allemaal weer uit. Nu worden ze dichtgeschroeid en gegaard, waardoor ze straks sappig blijven.
Zet het vuur hoog en voeg achtereenvolgens de citroen, zeezout en de rest van de knoflook toe en bak dit even mee, laat de knoflook níet bruin worden! Voeg vervolgens de basilicum (of peterselie of bieslook, of een combinatie) toe en bak dit nog een half minuutje mee.
Serveer direct of laat het afkoelen en serveer later. Het smaakt allebei.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »