Aioli, snel of culinair correct

Aïoli (Frans) of Alioli (Spaans) en wij houden het op aioli, is niets anders dan een knoflooksaus. Nog simpeler: een mayonaise met een knoflooksmaak. Fantastisch bij slakken of calamaris, maar ook prima te gebruiken als dip bij patat (wedges) of op de bank met een bak chips.

De allersnelste manier is een paar lepels mayonaise met wat knoflookpoeder te mengen, even laten staan om in te trekken en klaar.
Maar omdat bijna iedereen wel verse knoflook in huis heeft of omdat het heel makkelijk te krijgen is, is het veel lekkerder om 4 eetlepels mayonaise (ja, yogonaise of andere light-meuk kan ook gebruikt worden, maar hoe vaak eet je nou aioli…) te mengen met 2 vers uitgeperste teentjes knoflook. Is het niet genoeg op smaak, voeg dan wat citroensap en wat zout toe.
Maar het lekkerste en leukste is natuurlijk als je de hele saus zelf maakt, en in 5 minuten is het klaar:

Aioli, culinair correct met de Franse slag:
2 eidooiers
4 tenen knoflook
1 el citroensap
250 ml extra vierge olijfolie
zout en peper uit de molen

Pers de knoflook uit.
Meng de knoflook met de eierdooiers en een snufje zout en roer het met een garde door elkaar.
Voeg beetje bij beetje onder voortdurend kloppen de olijfolie toe je een stevige saus krijgt. Breng de aioli op smaak met wat zout, peper en citroensap. In feite maak je nu mayo met knoflook 🙂

Allioli, traditioneel Spaans:
8 tenen knoflook
extra virgen olijfolie
zout
Haal het velletje van de knoflook en maal ze in een vijzel samen met het zout. Blijf net zo lang wrijven tot er een binding ontstaat tussen de knoflook en de olie zodat je een mooie iets transparante saus krijgt.

Uiteraard kun je de creatie verrijken met allerlei kruiden zoals peterselie, basilicum, etc. maar dan heb je alweer een aioli-plus.

Bekijk ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »