voor 2 personen:
600 gr rundvlees (dat mag best wat vet bevatten bv. van de rib, ik had iets te mager)
1 bl tomatenpuree
250 gr kleine champignons
500 ml runderbouillon
1 fles rode wijn
2 plakken ontbijtkoek
0,5 bol knoflook
verse nootmuskaat
olie en boter om te bakken
zout en peper naar smaak
Schenk in een wijnglas ongeveer 100 ml wijn. Neem een slok.
Snijd het vlees in 4 grote stukken. Snijd de halve knoflookbol overdwars doormidden. Niet plukken, niet schoonmaken, de velletjes en alles heeft veel smaak. Snijd de champignons in tweeën.
Snijd de plakken ontbijtkoek in blokjes.
Controleer of de wijn inderdaad de juiste keuze is.
Bestrooi het vlees met flink wat zout en peper en strooi er versgeraspte nootmuskaat overheen.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Verhit op hoog vuur wat olie en boter in een ovenvaste pan. Bak daarin het vlees aan beide kanten mooi bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje (als het gebakken wordt, is het zure er van af).
Leg de 2 helften van de knoflookbol met de snijkant naar onder in de pan en bak dit kort mee. Voeg de blokjes ontbijtkoek toe en blus af met de bouillon.
Controleer de wijn op kleur, maar zeker ook op smaak.
Blus de pan nu verder af met het restant van de fles rode wijn. Ben je niet zeker van de wijnkeuze, laat dan 100 ml in de fles ter nadere controle.
Dek de pan af met aluminiumfolie en zet het geheel 2,5-3 uur in de oven. Controleer na 1,5-2 uur hoe het met het vocht gesteld is. Kookt het teveel in, doe er dan nog wat bouillon bij, want die fles wijn zal nu wel leeg zijn.
Bak 10 minuten voor de eindtijd op hoog vuur de champignons lichtbruin. Bestrooi ze met zout en peper.
Haal de pan uit de oven, verwijder de folie en haal het vlees uit de pan. Je kunt de folie gebruiken om het nog even af te dekken. Passeer de saus door een zeef en wrijf met een lepel de knoflook door de zeef.
Schik het vlees op een bord, lepel er wat van de saus overheen en omheen en doe er wat champignons bij.
Zet je glas met het laatste beetje wijn naast je bord en ga genieten.
Je kunt in feite bijna elke combinatie van groente en aardappelen hierbij eten. Bijv. rode bieten met gekookte aardappelen.