Een combinatie van een paar klassiekers
voor 2 porties:
2 steaks (naar believen ossehaas, rib-eye of entrecote)
4 plakken bacon
4 vastkokende aardappelen
100 gr sperziebonen
2 takjes majoraan
1 sjalotje
4 blaadjes salie
200 ml rode port
200 ml vleesbouillon
100 gr boter
1 tl honing
olie
boter
zout en peper
Maak de aardappelen schoon, maar laat ze in de schil zitten. Kook ze 10 minuten, laat ze afkoelen en pel dan de schil en snijd ze in schijfjes.
Neem de bonen af, blancheer ze gedurende 4 minuten en houdt ze vervolgens 1 minuut in koud water. Dep ze daarna droog. Rol ze bosjesgewijs in de bacon.
Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn, scheur de salie. Verhit de port en de bouillon en laat dit aan de kook komen met de sjalot, knoflook en salie. Laat daarna tot 1/3 inkoken. Haal van het vuur, zeef het en laat afkoelen.
Laat de steaks op kamertemperatuur komen, bestrijk ze met wat olie en bak ze naar believen (rood of medium. Volledig gaar alsjeblieft niet, neem dan een speklap!) strooi er wat zout en peper over en zet
ze in een op 50°C voorverwarmde oven en laat ze daar tot rust komen.
Bak ondertussen de aardappelen. Haal de blaadjes van de marjoraantakjes en voeg deze toe en laat ze langzaam meebakken.
Bak de ingespekte bonen zachtjes gaar.
Maak de saus af: verhit deze wederom, voeg een theelepel honing toe en roer deze er goed door. Snijd de (koude) boter in blokjes. Haal de saus van het vuur en meng boter met een garde door de saus.