Een iets afwijkende uiensoep van de traditionele, waar eigenlijk alleen maar uien en bouillon wordt gebruikt. Mìjn afwijking bestaat uit de toevoeging van champignons en hete vervangen van geraspte kaas door blauwschimmelkaas.
voor 6 personen
1,25 l runderbouillon
500 gr uien
250 gr champignons
1 el bloem
2 bl laurier
4 kruidnagels
1 stokbrood
blauwschimmelkaas
boter om te bakken
peper en zout naar smaak
Snijd de uien in ringen en de champignons in schijfjes. Snijd het stokbrood schuin in plakken.
Verhit in een grote pan de boter en bak daarin in ca. 10 minuten de uien glazig. Voeg de champignons en de bloem toe en bak deze even mee. Voeg de kruiden toe, zet het vuur lager en laat het ongeveer 20 minuten sudderen. Maak op smaak met flink wat peper en zout (let op: als je mijn bouillon gebruikt zit daar géén zout in, op smaak maken met zout moet – vind ik – pas op het eind gebeuren en niet aan het begin).
Rooster in de tussentijd onder de grill in de oven het stokbrood aan één kant. Snijd de schimmelkaas in lange plakken.
Schep wat soep in een ovenvaste kom. Leg daarop stokbrood met de gegrilde kant naar boven en bedek dit met de kaas. Zet de kom onder de grill totdat de kaas gesmolten en iets verkleurd is.
Serveer er eventueel nog wat stokbrood bij.