Tiramisu, wie heeft dit nog niet gehad. Het heerlijke machtige mascarpone/koffietoetje uit Italië.
Moeilijk te maken? Welnee, als je je maar aan wat regeltjes houdt.
Apropos regeltjes, daar houd ik me in de keuken niet echt aan, het geeft namelijk ruimte voor (h)eerlijke varianten, zoals deze met Baileys ipv Marsala of Amaretto, maar behalve het drankje is het recept helemaal origineel en traditioneel.
Zwangeren, oudjes, zieken en kleine kinderen let op. Dit gerecht is gemaakt met rauwe eieren. Wellicht is het beter voor deze mensen om het gerecht over te slaan en de verhalen van de genieters aan te horen.
En dan de foto, tsja… gewoon vergeten een foto te maken van het proces en het eindresultaat. Gelukkig heeft mijn buuf een foto genomen… need I say more 😀
Ingrediënten (de ene zegt voor 8 personen, bij de ander houdt het echt bij 4 op):
1 pak lange vingers (probeer de echte Savoiardi te krijgen, de structuur hiervan is iets anders)
3 kopjes sterke koffie
50 ml Baileys
500 gr mascarpone
4 eieren
75 gr witte basterdsuiker (of hele fijne suiker)
cacaopoeder
Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker totdat deze lichtgelig is. Voel de smurrie tussen je vingers. Voel je nog suikerkorrels? Klop dan nog even door. Je mag geen korreltjes meer voelen, dat voelt gewoon niet lekker bij het eten. Zet het, tot je het nodig hebt in de koeling.
Klop de eiwitten stijf, maar dan ook écht stijf. Eventueel met een schepje suiker.
Vermeng met een pannenlikker de mascarpone met de eigeelsmurrie en de stijfgeslagen eiwitten. Ga niet met de mixer lopen klooien! Je moet dit spul “vouwen” voor het beste resultaat.
Meng de Baileys met de koffie in een platte schaal. Zet een ovenschaal klaar waar de tiramisu in gemaakt gaat worden.
Doop de lange vingers heel kort in de koffie en bedek hiermee de bodem van de ovenschaal. Dat dopen moet echt heel kort… erin en eruit. Laat je het langer in de koffie, dan krijg je tiramisu-soep en dat wil je niet.
Schenk nu de helft van het mascarponemengsel over de laag lange vingers en herhaal deze 2 stappen, dus eerst weer lange vingers kort via de koffie en daarna de andere helft van de mascarpone over de tweede laag lange vingers.
Doe wat cacaopoeder in een zeef en klop boven de tiramisu in wording. Maak een mooi bruin laagje.
Dek het geheel af met folie en laat het minimaal 4 uur in het koudste gedeelte van de koelkast opstijven.
Buon appetito!
Variaties:
- sla een bekertje slagroom stijf met 50 gr suiker en gebruik dit i.p.v. het eiwit óf gewoon als extra ingrediënt
- doe een extra laagje cacaopoeder over de eerste laag mascarpone, voor een extra choco-effect
- varieer met de drank (of gewoon zpnder drank). Amaretto, Marsala, Tia Maria, Kahlua, Café Marakesh of van mijn part Gorsselse Koffielikeur en desnoods Limoncello (ik zou dan allen geen cacaopoeder gebruiken maar iets anders). Allemaal goed, allemaal lekker, allemaal gewoon proberen 🙂
- ik heb een aantal keren met aardbeien en andere vruchten gemaakt. Mega lekker, maar daarvoor maak ik een keer een ander recept.